hu / en

Sajtóközlemény – Ajánlások az Európai Unió Tanácsának magyar elnöksége számára

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Ajánlások az Európai Unió Tanácsának magyar elnöksége számára

BUDAPEST, 2024. június 13.

Július 1-jén Magyarország veszi át Belgiumtól az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. A „Változások és kihívások az Európai Unióban” címmel, a TEPSA és a HUN-REN KRTK Világgazdasági Intézet által közösen rendezett elnökség előtti konferencia a magyar kormány és a kormányzati adminisztráció szakemberei számára egy sor kulcsfontosságú szakpolitikai ajánlást mutat be.

A 2024 július-december közötti magyar tanácsi elnökség számos kihívást tartogat. Az a tagállam, amely a legnyíltabban konfrontálódott számos uniós politikával, állásponttal és új együttműködési javaslattal, éppen akkor veszi át az elnöki stafétabotot, amikor az Unió új jogalkotási ciklusba lép.

A TEPSA ügyvezető igazgatója, Mariam Khotenashvili, valamint Nicoletta Pirozzi (Istituto Affari Internazionali) és Richard Youngs (Carnegie Europe) TEPSA elnökségi tagok által írt bevezető mellett a magyar elnökség három részletes ajánlást kapott:

• „Költségvetési feltételrendszer: vigyázz, mit kívánsz”
  • „A kohéziós politika jövője: mit kell figyelembe venni?”
  • „Európának a valódi bevándorlási partnerség kiépítésére kell összpontosítania”

Molnár Balázs, Magyarország soros elnökségért felelős államtitkára a konferencián a magyar elnökségről szólva megjegyezte: „Tanácsi elnökségünk egyik alapvető célkitűzése, hogy semleges és tisztességes közvetítő legyen. Magyarország elkötelezett e szerepkör betöltése mellett. Elnökségünk átfogó prioritása az Európai Unió globális versenyképessége, amely a svéd tanácsi elnökség óta napirenden van”.

Sajtóközlemény letöltése ITT

A TEPSA hálózat tagjainak a leendő magyar elnökséghez intézett ajánlásait ITT olvashatja

Javaslatok_PR
2024.   Június  25.