hu / en

hu / en

Shift to electric car production: national strategies in Central and Eastern Europe

Shift to electric car production: national strategies in Central and Eastern Europe

 

A nemzetközi kutatás vezetője: HUN-REN KRTK, Világgazdasági Intézet, Magyarország

Koordinátor: Túry Gábor (HUN-REN KRTK, Világgazdasági Intézet)

Projektidőszak: 2024 – 2025

A kutatás finanszírozója

 

PARTNEREK

Prague University of Economics and Business, Csehország – HONLAP

SGH Warsaw School of Economics, Lengyelország – HONLAP

Institute of Economic Sciences, Szerbia – HONLAP

Pan European University, Szlovákia – HONLAP

 

A PROJEKTRŐL

A közúti közlekedés szén-dioxid-kibocsátásának csökkentésére irányuló erőfeszítések új kihívások elé állítják az európai autóipart. Az Európai Bizottság ütemtervének teljesítése érdekében jelentős beruházások történnek, különösen az elektromos járművek (EV) akkumulátorainak fejlesztése és gyártása terén mutatkozó hiányosságok felszámolása terén. Közép-Európa élen jár ezekben az erőfeszítésekben, és jelentős beruházásokat vonz az EV akkumulátorgyártók részéről, mivel a Visegrádi 4-ek és Szerbia (V4+S) jelentős szerepet játszik az európai gépjárműgyártásban. A V4-országokban a külföldi befektetők azonban a rövid távú nyereséget helyezik előtérbe a hosszú távú stratégiákkal szemben, és az összeszerelésen alapuló szerepeket tartják fenn a magasabb értékű tevékenységek előmozdítása helyett. Hasonlóképpen, Szerbia autóipara is elsősorban külföldi befektetések révén bővült, bár a külföldről importált összetett alkatrészek összeszerelésének túlsúlyos szerepe miatt korlátozott hozzáadott értékkel. Ezért a projekt fő kérdése a V4+S pozíciójának javítása a meglévő összeszerelésen alapuló szerep minimalizálásában és az autóipari értékláncok nagyobb értékű tevékenységeinek megvalósításában.

Ezzel kapcsolatban a következő kérdések merülnek fel: • Melyek a V4+S-ben az EV technológiai átmenetekre adott válaszként jelentkező legfontosabb beruházási tendenciák? • Hogyan hatottak az autóipari globális értéklánc változásai a regionális iparági dinamikára? • Milyen hasonló és eltérő lehetőségek és kihívások vannak az EV technológiai átmenetben a V4+S-ben? • Milyen szakpolitikai ajánlásokat lehet levezetni a V4+S-ben a nagyobb hozzáadott értékű tevékenységek megvalósítása érdekében?

E kérdések megválaszolása érdekében a szén-dioxid-mentesítési folyamathoz kapcsolódó autóipari értéklánc-átalakulások feltárásával azonosítjuk a fenyegetéseket és lehetőségeket. Megvizsgáljuk továbbá, hogyan teljesülnek a kormányzati stratégiai célok. Az érdekelt felekkel készített interjúk, statisztikai és dokumentumelemzés segítségével részletes képet fogunk nyújtani az egyes országok autóipari átállási folyamatáról. A projekt megvalósítása során a következő tevékenységeket fogjuk végezni: • Az autóipar technológiai átmenetével kapcsolatos beruházások elemzése és összehasonlítása; • Az autóipari értékláncban bekövetkezett változások és korszerűsítések azonosítása és vizsgálata; • Félig strukturált interjúk a vállalatokkal és az érdekelt felek képviselőivel, például ipari szövetségekkel, szakszervezetekkel, klaszterekkel, kereskedelmi kamarákkal stb. készített interjúk; • A kiválasztott egyes országok stratégiáinak azonosítása és elemzése; • Esettanulmányok kidolgozása ágazatokról, országokról és vállalatokról; – Tudományos cikkek készítése; • Közpolitikai ajánlások megfogalmazása; • A projekt eredményeinek kommunikálása konferencia-előadások, egyetemi előadások, tudományos cikkek és a projekt zárójelentésben; a kidolgozott esettanulmányok szolgálnak majd vitaalapként az egyetemi szemináriumokon a Doing Business in the Globalized Environment kurzus keretében a Prágai Közgazdasági Egyetemen, az EU belső piaca az SGH Varsói Közgazdasági Egyetemen.

 

TEVÉKENYSÉG/EREDMÉNYEK ISMERTETÉSE

Konferenciák/Workshopok

 

Időpont: 2024. szeptember 20.

Helyszín: Humán Tudományok Kutatóháza, 1097 Budapest, Tóth Kálmán u. 4.

Workshop: The impact of the European BEV boom on the car industry in Central and Eastern Europe

 

Időpont: 2025. április 21.

Helyszín: Institute of Economic Sciences, Zmaj Jovina 12, 11000 Belgrád, Szerbia

Final Workshop: Shift to electric car production: national strategies in the Central and Eastern Europe

 

Tanulmányok/Publikációk

Visegradproject
2024.   Június  22.

H

K

Sz

Cs

P

Sz

V

27

28

29

30

31

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

1

2

3

4

5

6

7

a
2024.   Június  22.

H

K

Sz

Cs

P

Sz

V

27

28

29

30

31

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

1

2

3

4

5

6

7